Sähköisen nuottikirjan jatkokehitysprojekti
Asiakas
Kjell Lemström ja Teppo Ahonen, lisätietoja saa Kjelliltä osoitteesta:
Työn kuvaus
Tablettitietokoneet mahdollistavat uudenlaisia palveluja useisiin erilaisiin tehtäviin. Esimerkiksi musiikkiartistit voivat ladata Internetin laajoista musiikkikokoelmiesta eri tyyppisiä musiikkidokumentteja. Sopivien palvelujen avulla artisti voi yhdistellä dokumentteja eri tavoin mahdollistaen niiden tehokkaan käyttämisen harjoitus- ja esiintymistilanteissa. Tämä projekti on jatkoa kahdelle edelliselle projektille (kesä ja syksy 2011), joissa on kehitetty sähköistä nuottikirjaa iOS-ympäristössä iPad-tablettitietokoneelle Xcode-työkalulla. Tällä hetkellä CatNip-ohjelmistoon voidaan ladata nuotteja IMSLP:n (www.imslp.org) ilmaisesta nuottikirjastosta paikalliseen tietokantaan. Nuotteja voidaan selata eri tavoin, niihin voidaan lisätä esitysmerkintöjä ja toisiinsa linkitettyjen nuottikirjojen selaus voidaan synkronoida (yksi käyttäjä voi synkronoidusti siirtää monen nuottikirjan sivun näkyvää osaa).
Tämän jatkokehitysprojektin tärkein tehtävä on yleisemmän synkronoinnin suunnittelu ja toteutus. Tavoitteena on pystyä synkronoimaan erimuotoisia dokumentteja keskenään, esimerkiksi saman orkesteriteoksen eri soittimien nuotteja yhdessä teoksen libreton (tiedosto voi olla tietokoneella ja sieltä heijastettavissa esiintymistilan seinälle) ja mahdollisten kuva- ja videotiedostojen kanssa.
Mahdollisena lisätyönä olisi audiokappaleiden linkittäminen nuottiin. Tässä tavoitteena on pystyä yhdistämään nuottikirjasta valittu nuotti joko laitteen omaan muistiin tallennettuun tai Spotify-musiikkipalvelusta löytyvään vastaavaan äänitiedostoon. Jälkimmäistä varten hyödynnetään Spotifyn tarjoamaa rajapintaa. Äänitiedostot tulee olla toistettavissa samalla kun nuottia luetaan. Tarpeet tarkentuvat projektin aikana.
Toteutusympäristö
Sähköistä nuottikirjaa kehitetään iOS-ympäristössä Xcode-työkalulla.
Erityisvaatimukset
Projektissa painotetaan helposti ylläpidettävää ja laajentamisen mahdollistavaa ohjelmistoarkkitehtuuria, sekä laadukasta ja kattavasti testattua ohjelmakoodia.
Immateriaalioikeudet
Projekti toteutetaan laitoksen yleisen lisenssisopimuksen alaisuudessa.
Lisätietoja
