Helsingin yliopisto Tietojenkäsittelytieteen laitos
 

Tietojenkäsittelytieteen laitos

Tietoa laitoksesta:

 

582507: Henkilökohtainen opintosuunnitelma ja osallistuminen opettajatuutorointiin

Kurssin tiedot

Syksyllä 2009 alkavasta LuK-HOPS-"vuosikurssista" vastaa Teija Kujala (lukhops@cs.helsinki.fi). Opiskelijat jaetaan n. 15 hengen ryhmiin, joita ohjaa opettajatuutori. Kurssin suoritustavasta lisää edempänä.

AJANKOHTAISTA

Mennyttä

Kurssin käytännöt

Henkilökohtainen opintosuunnitelma ja osallistuminen opettajatuutorointiin on pakollinen opintojakso tietojenkäsittelytieteen pääaineopiskelijoille. Tuutorointiin osallistuminen alkaa ensimmäisen opiskeluvuoden syksyllä ja jatkuu koko opintojen ajan.

Kurssi alkaa syksyisellä aloitusluennolla, jonka perään täytetään (mieluusti sähköisesti) esitietolomake. Keväällä erillistä aloitusluentoa ei ole; kurssin käytännöt käsitellään ensimmäisessä ryhmätapaamisessa. Esitietolomake tulee palauttaa Teija Kujalalle joko sähköpostitse tai (mieluusti) kurssin Moodle-alueen esitietolomakkeen palautus -tehtävän kautta PDF-muodossa, tai tulostettuna (huone D235 tai nimellä varustetussa kirjekuoressa vahtimestarille), syksyllä ma 14.9. klo 16 mennessä. Nimeä tiedosto mieluusti muotoon etunimi_sukunimi.pdf. (Olettaen että se on PDF.)

Kurssille ilmoittaudutaan ilmoittautumisjärjestelmässä (http://ilmo.cs.helsinki.fi/) lukukauden alussa ilmoittautumisen auettua. Ilmoittautumisen yhteydessä syksyllä 2009 aloittaneet opiskelijat voivat ilmoittaa kuulumisestaan tiettyyn opiskelijatuutorointiryhmään - ryhmät pyritään pitämään yhdessä myös opettajatuutoriryhmiä jaettaessa. LuK-HOPS-opettajatuutorointiryhmien koko on noin 15 henkeä, ja opettajatuutori ottaa tuutoroitaviinsa myöhemmin yhteyttä sähköpostitse. Muista tarkistaa, että ilmoittautumisjärjestelmään ilmoittamasi sähköpostiosoite (mielellään cs.helsinki.fi-osoite) on sellainen jota luet säännöllisesti, sillä se toimii yhteystietonasi useilla kursseilla!

LuK-HOPS koostuu kolmesta osasuoritteesta:

Kurssin aikana kukin opiskelija koostaa opettajatuutorin avustuksella oman HOPS-portfolion, joka sisältää opiskelijan perustietojen lisäksi opintosuunnitelman ja itsearviointia. HOPS-portfolion koostamisen avuksi on laadittu kysymyspankki, joka sisältää tietoa HOPS-portfoliosta ja sen olennaisesta sisällöstä. Kysymyspankin kysymyksiin vastaamalla varmistat, että HOPS-portfoliosi sisältää vaadittavat tiedot.

Kukin opiskelija tapaa opettajatuutoriaan henkilökohtaisesti kerran lukukaudessa (tai useamminkin, jos katsotaan tarpeelliseksi). Tapaamisissa tarkastellaan opintosuunnitelman toteutumista ja HOPS-portfolion kasvamista. Etappi-tarkistuspisteissä seurataan samoin opintojen edistymistä. Tapaamiset kestävät yleensä puolesta tunnista tuntiin.

Syksyllä 2009 alkavissa ryhmissä suorituspassin käyttöä on keskitetty opintojen alkuun, jolloin akuuttia lisätiedon tarvetta on eniten. Suorituspassiin kerätään ensimmäisen vuoden aikana 9 merkintää lukukaudessa, joista yksi merkintä vastaa tunnin kestävää tilaisuutta. Toisena vuonna merkintöjä kerätään 7 lukukaudessa, ja kolmantena 5 lukukaudessa. Lisätietoa suorituspassin täytöstä on Moodlessa.

Kurssilla käytetään kurssisuunnitteluun tarkoitettua eHOPS-työkalua.

Opettajatuutorit

Syksyllä 2009 alkaneita ryhmiä luotsaavat (ensimmäinen ryhmätapaaminen suluissa):

Kurssin kuormittavuus

Kurssin 2 opintopisteen laajuuden mukaan sen kuormittavuus on noin 54 tuntia, joka on jyvitetty kolmelle vuodelle LuK-tutkinnon malliaikataulun perusteella. Kyseessä on arvio, joten käytännön työmäärä voi vaihdella opiskelijoiden kesken.

Henkilökohtaisten tapaamisten osuus ja niihin valmistautuminen on arvioitu 1 tunniksi / lukukausi, yhteensä 6 h kolmelta vuodelta. Yleiseen kurssihallintoon, kurssin verkkomateriaaliin tutustumiseen ja minimi-HOPS-portfolion koostamiseen on mitoitettu noin 6 tuntia muihin osa-alueisiin kytkeytymätöntä työtä, ja suorituspassin täyttämiseen keskimäärin 7 h / lukukausi, yhteensä 42 h kolmelta vuodelta.

Suorituspassin tunnit on jaettu kolmelle vuodelle siten, että 1. vuonna rasteja kerätään 18 / lukuvuosi (11 syksyllä ja 7 keväällä), 2. vuonna 14 (7+7) ja 3. vuonna 10 (5+5). Rasteja on keskitetty 1. syksylle ja porrastettu opintojen edetessä, koska käytäntö on osoittanut, että opintojen alussa kurssin aihepiiriin kuuluvalle työlle on eniten tarvetta.