582507: Henkilökohtainen opintosuunnitelma ja osallistuminen opettajatuutorointiin
Kurssin tiedot
- Koko: 2 opintopistettä (muut opinnot).
- Kurssin oppimistavoitteet (PDF).
- Kurssi on pakollinen kaikille tietojenkäsittelytieteen pääaineopiskelijoille. Tuutorointiin osallistuminen alkaa ensimmäisen opiskeluvuoden syksyllä ja jatkuu koko opintojen ajan.
- Kurssisuorituksen voi korvata vanhojen tutkintovaatimusten Opettajatuutorointi-kurssin suorituksella.
- Kurssilla on käytössä Moodle-työryhmäalue, jolla on mm. aiheeseen liittyviä linkkejä, kurssikalenteri ja kysymyspalstoja. Moodle on kurssin ensisijainen tiedotusväline; tätä sivua päivitetään harvemmin.
Syksyllä 2009 alkavasta LuK-HOPS-"vuosikurssista" vastaa Teija Kujala (lukhops@cs.helsinki.fi). Opiskelijat jaetaan n. 15 hengen ryhmiin, joita ohjaa opettajatuutori. Kurssin suoritustavasta lisää edempänä.
AJANKOHTAISTA
- Vastaa tiedekunnan kyselyyn opiskelupaikan valinnasta: https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/17035/lomake.html . Vastausaika päättyy 5.10.2009. Vastaamisesta saa yhden suorituspassirastin.
- HOPS-portfolion (ml. vähintään seuraavan lukukauden kattava päivitetty opintosuunnitelma, oikean vuoden HOPS-kysymyksillä ajantasaiseksi päivitetty pohdintaosuus ja lukukauden suorituspassirastit, tai suunnitelma loppujen rastien osalta) palautuspäivä on lukukauden ensimmäisen periodin koeviikon loppu (syksyllä 2009 pe 23.10), eli syksyisin noin lokakuun puolivälissä ja keväisin helmikuun lopussa.
- Ajankohtaiset tapahtumat Moodlessa.
Mennyttä
- Tähän kappaleeseen siirretään menneet tapahtumat kohdasta 'Ajankohtaista'.
- 1. ryhmätapaaminen on pakollinen osa ryhmän järjestäytymistä; ryhmät kokoontuvat ma 21.9 ja ti 22.9. Ryhmien kokoontumisajat löytyvät kohdasta 'Opettajatuutorit'. Opettajatuutorisi tiedät siitä, että olet saanut häneltä tervetuloa-sähköpostin. Ilmoita opettajatuutorillesi, jos et pääse paikalle.
- Pakollinen aloitusluento on keskiviikkona 9.9. 2009 klo 16-18 auditoriossa B123 (Exactumin 1. kerros, pääovista hiukan eteenpäin ja oikealla). Jos olet estynyt saapumaan luennolle, ilmoita asiasta Teija Kujalalle (lukhops@cs.helsinki.fi)
- Palauta esitietolomake aloittaessasi kurssin! (Syksyllä ma 14.9. klo 16 mennessä.)
- HUOM! uusi aika! eHOPS-järjestelmän käyttökoulutus OPISKELIJOILLE ti 15.9.2009 klo 15-16 salissa CK112 (1 rasti suorituspassiin)
- WebOodin ja eHOPS-järjestelmän käyttökoulutus OPETTAJATUUTOREILLE pe 18.9.2009 klo 14-15 tietokoneluokassa B121
- Ilmoittaudu kurssille ilmoittautumisjärjestelmässä
(http://ilmo.cs.helsinki.fi/).
Ilmoittautuminen alkaa torstaina 28.7.2009.
Ilmoittautumisen yhteydessä valitse listasta opiskelijatuutoriparisi; pyrimme oletuksena pitämään ryhmät yhdessä myös opettajatuutoroinnissa.
Ilmossa olevat ryhmät (joista yhteen sinun tulisi ilmoittautua):
1. En muista opiskelijatuutoriryhmääni
2. En halua jatkaa samassa ryhmässä
3. En ole tämän syksyn fuksi
4. I want to join the English-speaking teacher tutor group
5. Jag vill vara med i svenskspråkig lärartutorgrupp
6. Anttijuhani Lantto ja Marko Lehtimäki (A-Heik)
7. Anssi Syrjäsalo ja Tuomo Jokimies(Hein-Kaik)
8. Timo Sand ja Sami Lunnamo (Kais-Kol)
9. Marja Yli-Karhula ja Hannu Harmaajärvi (Kop-Le)
10. Jenny Humaloja ja Santeri Virtanen (Li-Nie)
11. Tuomas Puikkonen ja Jussi Mäki (Nik-Rann)
12. Terhi Kivinen ja Sami Saada (Rant-Sin)
13. Ahto Harmo ja Jarkko Nyman (Sir-T)
14. Jussi Timonen ja Janne Timonen (V-Y)
99. Jono
Jos sinulla on jo opettajatuutori, älä turhaan ilmoittaudu kurssille uudelleen; ota yhteys opettajatuutoriisi tai vuosikurssin vastuuhenkilöön.
Kurssin käytännöt
Henkilökohtainen opintosuunnitelma ja osallistuminen opettajatuutorointiin on pakollinen opintojakso tietojenkäsittelytieteen pääaineopiskelijoille. Tuutorointiin osallistuminen alkaa ensimmäisen opiskeluvuoden syksyllä ja jatkuu koko opintojen ajan.
Kurssi alkaa syksyisellä aloitusluennolla, jonka perään täytetään (mieluusti sähköisesti) esitietolomake. Keväällä erillistä aloitusluentoa ei ole; kurssin käytännöt käsitellään ensimmäisessä ryhmätapaamisessa. Esitietolomake tulee palauttaa Teija Kujalalle joko sähköpostitse tai (mieluusti) kurssin Moodle-alueen esitietolomakkeen palautus -tehtävän kautta PDF-muodossa, tai tulostettuna (huone D235 tai nimellä varustetussa kirjekuoressa vahtimestarille), syksyllä ma 14.9. klo 16 mennessä. Nimeä tiedosto mieluusti muotoon etunimi_sukunimi.pdf. (Olettaen että se on PDF.)
- Kurssin esitietolomake: OpenOffice Word PDF (tulostukseen)
Kurssille ilmoittaudutaan ilmoittautumisjärjestelmässä (http://ilmo.cs.helsinki.fi/) lukukauden alussa ilmoittautumisen auettua. Ilmoittautumisen yhteydessä syksyllä 2009 aloittaneet opiskelijat voivat ilmoittaa kuulumisestaan tiettyyn opiskelijatuutorointiryhmään - ryhmät pyritään pitämään yhdessä myös opettajatuutoriryhmiä jaettaessa. LuK-HOPS-opettajatuutorointiryhmien koko on noin 15 henkeä, ja opettajatuutori ottaa tuutoroitaviinsa myöhemmin yhteyttä sähköpostitse. Muista tarkistaa, että ilmoittautumisjärjestelmään ilmoittamasi sähköpostiosoite (mielellään cs.helsinki.fi-osoite) on sellainen jota luet säännöllisesti, sillä se toimii yhteystietonasi useilla kursseilla!
LuK-HOPS koostuu kolmesta osasuoritteesta:
- HOPS-portfolion koostaminen
- Henkilökohtaiset tapaamiset kerran lukukaudessa opettajatuutorin kanssa
- Suorituspassi, johon kootaan ryhmän ja opiskelijan kannalta ajankohtaisia luentoja, ryhmätapaamisia, esityksiä ja esseitä
Kurssin aikana kukin opiskelija koostaa opettajatuutorin avustuksella oman HOPS-portfolion, joka sisältää opiskelijan perustietojen lisäksi opintosuunnitelman ja itsearviointia. HOPS-portfolion koostamisen avuksi on laadittu kysymyspankki, joka sisältää tietoa HOPS-portfoliosta ja sen olennaisesta sisällöstä. Kysymyspankin kysymyksiin vastaamalla varmistat, että HOPS-portfoliosi sisältää vaadittavat tiedot.
Kukin opiskelija tapaa opettajatuutoriaan henkilökohtaisesti kerran lukukaudessa (tai useamminkin, jos katsotaan tarpeelliseksi). Tapaamisissa tarkastellaan opintosuunnitelman toteutumista ja HOPS-portfolion kasvamista. Etappi-tarkistuspisteissä seurataan samoin opintojen edistymistä. Tapaamiset kestävät yleensä puolesta tunnista tuntiin.
Syksyllä 2009 alkavissa ryhmissä suorituspassin käyttöä on keskitetty opintojen alkuun, jolloin akuuttia lisätiedon tarvetta on eniten. Suorituspassiin kerätään ensimmäisen vuoden aikana 9 merkintää lukukaudessa, joista yksi merkintä vastaa tunnin kestävää tilaisuutta. Toisena vuonna merkintöjä kerätään 7 lukukaudessa, ja kolmantena 5 lukukaudessa. Lisätietoa suorituspassin täytöstä on Moodlessa.
Kurssilla käytetään kurssisuunnitteluun tarkoitettua eHOPS-työkalua.
Opettajatuutorit
Syksyllä 2009 alkaneita ryhmiä luotsaavat (ensimmäinen ryhmätapaaminen suluissa):
- Timo Karvi (ti 22.9 klo 12-14 DK117)
- Teemu Kerola (ti 22.9 klo 12-14 C220)
- Päivi Kuuppelomäki (ti 22.9 klo 12-14 B119)
- Miro Lehtonen (ti 22.9 klo 14-16 DK118)
- Panu Luosto (ma 21.9 klo 17-18 C220)
- Matti Luukkainen (ti 22.9 klo 12-14 DK118)
- Pietu Pohjalainen (ti 22.9 klo 14-15 D234)
- Hannes Wettig (ti 22.9 klo 12-14 BK107)
- Arto Wikla (ti 22.9 klo 14-16 B222)
- Greger Lindén, ruotsinkielinen ryhmä (ma 21.9 klo 16-18 BK106)
- Pirjo Moen (tiivisryhmä keväästä 2009 alkaen)
- Teija Kujala (kurssin yleishallinto)
Kurssin kuormittavuus
Kurssin 2 opintopisteen laajuuden mukaan sen kuormittavuus on noin 54 tuntia, joka on jyvitetty kolmelle vuodelle LuK-tutkinnon malliaikataulun perusteella. Kyseessä on arvio, joten käytännön työmäärä voi vaihdella opiskelijoiden kesken.
Henkilökohtaisten tapaamisten osuus ja niihin valmistautuminen on arvioitu 1 tunniksi / lukukausi, yhteensä 6 h kolmelta vuodelta. Yleiseen kurssihallintoon, kurssin verkkomateriaaliin tutustumiseen ja minimi-HOPS-portfolion koostamiseen on mitoitettu noin 6 tuntia muihin osa-alueisiin kytkeytymätöntä työtä, ja suorituspassin täyttämiseen keskimäärin 7 h / lukukausi, yhteensä 42 h kolmelta vuodelta.
Suorituspassin tunnit on jaettu kolmelle vuodelle siten, että 1. vuonna rasteja kerätään 18 / lukuvuosi (11 syksyllä ja 7 keväällä), 2. vuonna 14 (7+7) ja 3. vuonna 10 (5+5). Rasteja on keskitetty 1. syksylle ja porrastettu opintojen edetessä, koska käytäntö on osoittanut, että opintojen alussa kurssin aihepiiriin kuuluvalle työlle on eniten tarvetta.