Ohjelmoinnin perusteet ja ohjelmoinnin jatkokurssi, syksy 2016
Syksyn 2016 kurssit järjestetään kahdessa osassa. Ohjelmoinnin perusteet (5 op) alkaa syyskuun alussa (5.9.) ja päättyy lokakuun puolen välin jälkeen. Ohjelmoinnin jatkokurssi (5 op) alkaa lokakuun lopussa (31.10) ja päättyy joulukuun puolessa välissä.
Kun materiaali kysyy TMC-tunnusta, kirjoita opiskelijanumerosi. Materiaalin ensimmäiset 7 viikkoa vastaavat Ohjelmoinnin perusteet -kurssin sisältöä, ja viikot 8-14 Ohjelmoinnin jatkokurssin sisältöä. Ohjelmoinnin perusteissa TMC-kurssin tunnus on hy-s2016-ohpe
, ohjelmoinnin jatkokurssissa tunnus on hy-s2016-ohja
.
Kurssien rakenne
Ohjelmointitaito kehittyy vain ohjelmoimalla. Pääpaino kurssin toiminnassa on harjoitustehtäväsarjoissa, joita tehdään sekä kotona että Kumpulan kampuksella järjestettävinä ohjausaikoina. Ohjausta on yhteensä noin 20 tuntia viikossa, ja kaikki opiskelijat saavat käydä kaikissa ryhmissä.
Kurssin aktiviteetit koostuvat viikoittaisista ohjelmointi- ja harjoitustehtävistä, kolmesta koneella tehtävästä ohjelmointikokeesta sekä ohjelmoinnin oppimiseen liittyvään tutkimukseen osallistumisesta. Kurssin vaatima työmäärä on noin 6-20 tuntia per tehtäväviikko.
Luennot
Kurssin luennot järjestetään maanantaisin klo 10-12 Exactumin salissa B123.
Harjoitukset ja tehtävät
Tehtäviä palautetaan kurssilla tutuksi tulevan ohjelmointiympäristön kautta, kurssimateriaalin kautta sekä harjoitusten yhteydessä. Harjoitustilaisuuksissa tehdään toisesta viikosta lähtien pariohjelmointiharjoituksia, joista voi saada lisäpisteitä. Kunkin viikon tehtävät on palautettava viimeistään seuraavan viikon maanantaina klo 23:59 mennessä.
Huom! Laitos sulkeutuu aina 19:00.
Ohjausta järjestetään seuraavasti:
Ohjelmoinnin perusteet
- ma klo 12-16 luokassa BK107, 16-19 luokassa B221
- ke klo 10-16 luokassa BK107
- to klo 10-16 luokassa BK107
- pe klo 12-18 luokassa BK107
Pariohjelmointitehtävien tekemiseen on mahdollisuus maanantaisin (aloitus 12:15 ja 14:15), keskiviikkoisin (aloitus 12:15) ja perjantaisin (aloitus 12:15 ja 14:15). Uudet pariohjelmointitehtävät ovat tehtävissä aina keskiviikkoisin. Yksittäiseen pariohjelmointikertaan kannattaa varata noin 75 minuuttia. Tulethan ajoissa pariohjelmointitilaisuuksiin!
Ohjelmoinnin jatkokurssi
- ma klo 12-16 luokassa BK107, 16-19 luokassa B221
- ke klo 12-16 luokassa BK107
- pe klo 10-18 luokassa BK107
Pariohjelmointi aloitetaan kurssin toisella viikolla. Viimeisellä viikolla ei ole pariohjelmointia. Pariohjelmointitehtävien tekemiseen on mahdollisuus maanantaisin (aloitus 12:15 ja 14:15), keskiviikkoisin (aloitus 12:15) ja perjantaisin (aloitus 12:15 ja 14:15). Uudet pariohjelmointitehtävät ovat tehtävissä aina keskiviikkoisin. Yksittäiseen pariohjelmointikertaan kannattaa varata noin 75 minuuttia. Tulethan ajoissa pariohjelmointitilaisuuksiin!
Tiloissa saa opiskella muulloinkin, mutta ATK-luokista on poistuttava laitoksen sulkeutuessa.
Kurssin IRC-kanava
Kurssin irc-kanavalla #mooc.fi @IRCnet voit kysellä neuvoja muilta opiskelijoilta ympäri vuorokauden. Jos irc:in käyttö ei ole entuudestaan tuttua, lue ohje esimerkiksi mooc.fi:n sivuilta -- lisätietoja täältä. Saat tarvittaessa opastusta irkin käyttöön myös harjoitustilaisuuksissa.
Tunnuksen luominen ohjelmointiympäristöön
Kurssille osallistuminen vaatii tunnuksen tehtävien tarkastusjärjestelmään ("TMC"). Huom! Kun luot TMC-tunnuksen, käytä opiskelijanumeroasi TMC-tunnuksena. Tämä mahdollistaa tehtäväpisteiden kytkemisen sinuun.
- Ohjeet kurssin työkalujen (NetBeans ja TMC) käyttöön ja TMC-tunnuksen luomiseen jos teet tehtäviä tietojenkäsittelytieteen laitoksen koneilla.
- Ohjeet kurssin työkalujen (NetBeans ja TMC) käyttöön ja TMC-tunnuksen luomiseen jos teet tehtäviä omalta koneelta.
Jos teet tehtäviä sekä kotoa että Kumpulasta, seuraa molempia ohjeita, mutta tee vain yksi TMC-tunnus :).
Kurssimateriaali ja tehtävät löytyvät osoitteesta http://www.cs.helsinki.fi/group/java/s16-materiaali/ -- kun materiaali kysyy TMC-tunnusta, kirjoita opiskelijanumerosi -- näin kyselyistä saatavat pisteet ohjautuvat sinulle. Materiaalia julkaistaan aina kurssin edetessä.
TMC:ssä kurssiksi tulee valita Ohjelmoinnin perusteissa "hy-s2016-ohpe" ja Ohjelmoinnin jatkokurssissa "hy-s2016-ohja". Palvelimen osoite on "https://tmc.mooc.fi/hy".
Kurssien arvosteluperusteet ja tuloslista
Ohjelmoinnin perusteet
Kurssin arvostelu perustuu tehtyihin tehtäviin (yhteensä 63% arvosanasta) sekä kolmeen koneella tehtävään kokeeseen (yhteensä 37% arvosanasta).
Arvostelu tapahtuu asteikolla 1-5. Arvosana muodostuu seuraavasti:
- 0-50% kurssipisteistä: Hylätty suoritus
- 51-60% kurssipisteistä: Arvosana 1
- 61-70% kurssipisteistä: Arvosana 2
- 71-80% kurssipisteistä: Arvosana 3
- 81-90% kurssipisteistä: Arvosana 4
- 91% tai enemmän: Arvosana 5
Täydet pisteet tehtävistä saa tekemällä kaikki kurssin ohjelmointitehtävät. Jokaisen viikon tehtävät painavat yhtä paljon kokonaisarvosanassa (9% kokonaispisteistä / viikko).
Pariohjelmointitehtäviä tekemällä saa lisäpisteitä, joilla voi korvata tekemättä jääneitä tehtäviä. Yksittäisen viikon pariohjelmointitehtävät vastaavat 1.5% kokonaispisteistä; osallistumalla pariohjelmointiin kuutena viikkona voi siis paikata väliin jääneen viikon kokonaan. Pariohjelmointitehtävillä ei voi paikata koepisteitä.
Lisäksi, vastaamalla kaikkiin kurssin kyselyihin kurssin aikataulussa (ensimmäisen viikon kyselyt ensimmäisenä viikkona, toisen viikon kyselyt toisena viikkona jne) voi paikata 4% kurssipisteistä. Kyselyihin vastaamalla voi paikata myös koepisteitä -- kyselyihin tulee luonnollisesti vastata rehellisesti; vastauksia käytetään tutkimuksessa, eikä yksittäistä opiskelijaa pysty tunnistamaan mahdollisesti julkaistavista tuloksista. Jos haluat vain paikkopisteet, mutta et halua auttaa tutkimuksessa, vastaa tällöinkin kaikkiin kysymyksiin. Lähetä tällöin kurssin viimeisellä viikolla sähköpostia osoitteeseen arto.hellas@cs.helsinki.fi, missä kerrot ettet halua vastauksiasi käytettävän tutkimuksessa. Vastauksesi poistetaan tällöin tutkimusdatatietokannasta.
Yhteenveto:
- Viikoittaiset ohjelmointitehtävät yhteensä 63% kurssipisteistä: 9% kurssipisteistä / viikko
- Kolme koetta yhteensä 37% kurssipisteistä seuraavasti
- Ensimmäinen koe 10%
- Toinen koe 12%
- Kolmas koe 15% -- Huom! Kolmannen konekokeen pisteistä tulee saada vähintään puolet, jotta kurssin suoritus hyväksytään.
- Pariohjelmointitehtävät yhteensä 9% kurssipisteistä (auttavat kertaamisessa ja paikkaavat ohjelmointitehtävistä saatavia pisteitä)
- Kyselyt 4% kurssipisteistä (auttavat kurssin yhteydessä tehtävässä tutkimuksessa ja paikkaavat sekä koepisteitä että ohjelmointitehtävistä saatavia pisteitä). Pisteet halutessaan tulee vastata kaikkiin kyselyihin.
Ohjelmoinnin perusteiden pistelista löytyy osoitteesta https://tmc.mooc.fi/org/hy/courses/145/points. Pistelistassa ei ole otettu huomioon pariohjelmointitehtäviä, kokeita eikä materiaalissa oleviin kyselyihin annettuja vastauksia.
Muutama sana kyselyistä: kyselyillä mitataan tavoiteorientaatioita, odotuksia kurssilta, oppimiskokemuksia ja motivaatiota, opiskeluun liittyviä toimintatapoja, opiskeluun liittyviä tahtotiloja ja strategioita, persoonallisuuden piirteitä, itsetuntoa, kognitiivista joustavuutta, opiskelutyyliä, minäpystyvyden tunnetta ohjelmointiin liittyen sekä erilaisia ohjelmointirutiiniin ja muuttujien ymmärrykseen liittyviä asioita. Työllä toisinnetaan ja laajennetaan olemassaolevaa kansainvälistä tutkimusta, missä on pyritty selvittämään ohjelmointikursseilla pärjäämiseen vaikuttavia taustatekijöitä. Tavoite tällä tutkimuksella ja kyselyillä on päästä tilanteeseen, missä oppimateriaali ja tehtävät osaavat ottaa paremmin yksilölliset erot huomioon. Tutkimusdatan hallinnasta vastaa Agile Education Research -ryhmä ja Arto Hellas, eikä anonymisoimattomaan tutkimusdataan pääse käsiksi muut tutkijat.
Ohjelmoinnin jatkokurssi
Kurssin arvostelu perustuu (1) tehtyihin tehtäviin (yhteensä 55 pistettä); (2) kolmeen koneella tehtävään kokeeseen (yhteensä 45 pistettä); ja (3) pariohjelmointitehtäviin, joilla voi paikata 10 tehtäväpistettä (esim. tekemättä jääneitä tehtäviä).
Arvostelu tapahtuu asteikolla 1-5. Arvosana muodostuu seuraavasti:
- 0-50 pistettä: Hylätty suoritus
- 51-60 pistettä: Arvosana 1
- 61-70 pistettä: Arvosana 2
- 71-80 pistettä: Arvosana 3
- 81-90 pistettä: Arvosana 4
- 91 pistettä tai enemmän: Arvosana 5
Viimeisen konekokeen pisteistä tulee saada vähintään puolet, jotta kurssi voidaan hyväksyä.
Viikko | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
Maksimipisteet | 8 | 8 | 8 | 8 | 9 | 9 | 5 |
Täydet pisteet kustakin viikosta saa tekemällä kaikki viikon ohjelmointitehtävät.
Pariohjelmointitehtäviä tekemällä saa lisäpisteitä, joilla voi korvata tekemättä jääneitä tehtäviä. Pariohjelmointia järjestetään kurssin viikoilla 2-6 (materiaalin viikot 9-13). Yksittäisen viikon pariohjelmointitehtävät vastaavat 2 kurssipistettä; osallistumalla pariohjelmointiin viitenä viikkona voi käytännössä paikata väliin jääneen viikon kokonaan. Pariohjelmointitehtävillä ei voi paikata koepisteitä.
Ohjelmoinnin jatkokurssin pistelista löytyy osoitteesta https://tmc.mooc.fi/org/hy/courses/172/points. Pistelistassa ei ole otettu huomioon pariohjelmointitehtäviä eikä kokeita.
Kurssin kokeet
Ohjelmoinnin perusteet
Kurssilla järjestetään kolme ohjelmointikoetta. Kokeet järjestetään kolmannella viikolla (viikkojen 1-2 sisältö), viidennellä viikolla (viikkojen 1-4 sisältö) ja seitsemännellä viikolla (viikkojen 1-7 sisältö). Kokeet tehdään samassa ohjelmointiympäristössä kuin kurssin ohjelmointitehtävät.
- Ensimmäinen konekoe tehdään 26.9. mennessä. Konekokeen ohjeet löytyvät osoitteessa https://docs.google.com/document/d/1lhwGvwUIWLEMfiLzK71h5JQy90SpY2_-2_v85J3oJns/view.
- Toinen konekoe tehdään 12.10. mennessä. Konekokeen ohjeet löytyvät osoitteessa https://docs.google.com/document/d/11l9cb_Lau5dDbogc81pg7jtpkrlEdQanUVB9YrM9X9s/view.
- Kolmas konekoe tehdään 29.10. mennessä. Konekokeen ohjeet löytyvät osoitteessa https://docs.google.com/document/d/1ZtyXIauqKKyGKRYeOaPCJs6y1Wx4sfQqb6arlYxvJ70/view. Kolmannen konekokeen pisteistä tulee saada vähintään puolet, jotta kurssin suoritus hyväksytään.
Ohjelmoinnin jatkokurssi
Kurssilla järjestetään kolme ohjelmointikoetta. Kokeet järjestetään kolmannella viikolla (viikkojen 8-9 sisältö), viidennellä viikolla (viikkojen 8-11 sisältö) ja seitsemännellä viikolla (viikkojen 8-14 sisältö). Kokeet tehdään samassa ohjelmointiympäristössä kuin kurssin ohjelmointitehtävät.
- Ensimmäinen konekoe tehdään 21.11. klo 23:59 mennessä. Konekokeen ohjeet löytyvät osoitteessa https://docs.google.com/document/d/1H0NU4dU_Wf2oubeWP7CxO_SCPhsfJo3an1WeQV05ETQ/view.
- Toinen konekoe tehdään 5.12. klo 23:59 mennessä. Konekokeen ohjeet löytyvät osoitteessa https://docs.google.com/document/d/1yoTE0M3IoZ6PURWcSGzc4WQizlOwCxF1-FB1Ycy16d8/view.
- Kolmas konekoe tehdään 21.12. klo 23:59 mennessä. Konekokeen ohjeet löytyvät osoitteessa https://docs.google.com/document/d/1qFBr4HqJimA1AxbzH9tBqPoAaq7qDIPUkfOZ9HAtWz8/view. Kolmannen konekokeen pisteistä tulee saada vähintään puolet, jotta kurssin suoritus hyväksytään.
Voit halutessasi myös osallistua 19.12. klo 14:00 järjestettävään kurssin erilliskokeeseen. Erilliskokeessa ei oteta huomioon kurssin aikana kerättyjä tehtäväpisteitä, vaan se arvostellaan täysin erillisenä suorituksena. Koeaikatauluista tarkemmin osoitteessa https://www.cs.helsinki.fi/exams/course-exams.