Ohjelmoinnin perusteet ja ohjelmoinnin jatkokurssi, kevät 2016

Arto Vihavainen, Matti Luukkainen, Ada-Maaria Hyvärinen, ohjaajat ja kisällit

Kevään 2016 kurssit järjestetään yhtenä jatkumona. Kolmannessa periodissa järjestetään kurssi Ohjelmoinnin perusteet, jota Ohjelmoinnin jatkokurssi seuraa neljännessä periodissa.

Pääset tarkastelemaan Ohjelmoinnin perusteiden pistelistaa täältä.

Kurssin suoritusta varten et tarvitse erillistä käyttäjätunnusta TKTL:n koneita varten, mutta hyödyt niistä kuitenkin muunmuassa IRC-palvelimiemme käytössä. Ohjeet luvan hankkimiseen löytyvät täältä.

Kurssien rakenne

Ohjelmointitaito kehittyy vain ohjelmoimalla. Pääpaino kurssin toiminnassa on viikottaisissa harjoitustehtäväsarjoissa, joita tehdään harjoitusryhmissä. Harjoitusryhmiä on yhteensä noin 20 tuntia viikossa, ja kaikki opiskelijat saavat käydä kaikissa ryhmissä.

Kurssin toisesta viikosta lähtien kurssilla on myös pareittain tehtäviä ohjelmointitehtäviä. Pariohjelmointitehtävät käsittelevät aina edellisen viikon materiaalia ja niitä voi tulla tekemään ohjaustilaisuuksiin seuraavina aikoina:

Toivomme, että opiskelijat, joilla ei ole aiempaa ohjelmointikokemusta, suosivat keskiviikon ja perjantain aikoja, sekä maanantain 12:15 aikaa. Vastaavasti toivomme, että aiemmin ohjelmoineet suosivat maanantain ja torstaina 14:15 aikoja.

Luennot

Kurssin ainoa luento on maanantaina 18.01.2016 kello 10-11 salissa CK112. Kurssilla ei ole muita luentoja. Kurssin luennollinen versio järjestetään syksyisin.

Harjoitukset ja tehtävät

Tehtäviä palautetaan kurssilla tutuksi tulevan ohjelmointiympäristön kautta, kurssimateriaalin kautta sekä harjoitusten yhteydessä. Harjoitustilaisuuksissa tehdään lisäksi toisesta viikosta lähtien pienimuotoisia paritöitä. Kunkin viikon tehtävät on palautettava viimeistään seuraavan viikon maanantaina klo 22:00 mennessä.

Ohjausta järjestetään luokassa B221 seuraavasti:

Tiloissa saa opiskella muulloinkin, mutta ATK-luokista on poistuttava laitoksen sulkeutumisen vuoksi jo kello 19:30.

Kurssin aktiviteetit koostuvat viikoittaisista ohjelmointi- ja harjoitustehtävistä sekä paperi- ja konekokeesta. Kurssin vaatima työmäärä on noin 6-18 tuntia per viikko. Jos epäilet, että et ehdi panostamaan kurssiin tarpeeksi, jätä kurssi myöhemmälle.

Kurssin IRC-kanava

Kurssin irc-kanavalla #mooc.fi @IRCnet voit kysellä neuvoja muilta opiskelijoilta ympäri vuorokauden. Jos irc:in käyttö ei ole entuudestaan tuttua, lue ohje esimerkiksi mooc.fi:n sivuilta -- lisätietoja täältä. Saat opastusta irkin käyttöön myös harjoitustilaisuuksissa.

Kurssimateriaalit ja osallistuminen

Kurssille osallistuminen vaatii tunnuksen tehtävien tarkastusjärjestelmään ("TMC"). Huom! Kun luot TMC-tunnuksen, käytä opiskelijanumeroasi TMC-tunnuksena. Tämä mahdollistaa tehtäväpisteiden kytkemisen sinuun.

  1. Ohjeet kurssin työkalujen (NetBeans ja TMC) käyttöön ja TMC-tunnuksen luomiseen jos teet tehtäviä tietojenkäsittelytieteen laitoksen koneilla.
  2. Ohjeet kurssin työkalujen (NetBeans ja TMC) käyttöön ja TMC-tunnuksen luomiseen jos teet tehtäviä omalta koneelta.

Jos teet tehtäviä sekä kotoa että TKTL:ltä, seuraa molempia ohjeita, mutta tee vain yksi TMC-tunnus :).

Kurssimateriaali ja tehtävät löytyvät osoitteesta http://www.cs.helsinki.fi/group/java/k16-materiaali/ -- kun materiaali kysyy TMC-tunnusta, kirjoita opiskelijanumerosi. Materiaalia julkaistaan lisää viikoittain.

TMC:ssä kurssiksi tulee valita "hy-k2016-ohpe", ja palvelimeksi "https://tmc.mooc.fi/hy".

Kurssien arvosteluperusteet ja tuloslista

Kurssien arvosteluasteikko on hylätty / hyväksytty / 5.

Kurssilla voi saada yhteensä 100 pistettä, joista 70 tulee harjoitustehtäväsarjoista ja 30 kokeista.

Arvosanaan "hyväksytty" vaaditaan vähintään 75 % harjoitustehtäväsarjojen pisteistä sekä vähintään 50% sekä konekokeesta että paperikokeesta.

Arvosanaan 5 vaaditaan vähintään 90% harjoitustehtäväsarjojen pisteistä. Lisäksi molemmista kokeista pitää saada vähintään 50% pisteistä, sekä kokeista yhteensä vähintään 90% pisteistä.

Yhteenveto kurssin pisteytyksestä:

Viikko1234567KonekoePaperikoeYhteensä
Pisteet101010101010101515100

Täydet pisteet viikolta saa tekemällä kaikki viikon tehtävät (ml. pariohjelmointi pajassa). Tehtäväpisteytys skaalataan lineaarisesti, esimerkiksi tekemällä 70-80% viikon tehtävistä saa 8 pistettä kyseiseltä viikolta, tekemällä 90-100% viikon tehtävistä saa 10 pistettä kyseiseltä viikolta. Pariohjelmointitehtävät ovat neljän pisteen arvoisia. Kurssin lopulla julkaistaan kertaustehtäväsarja, jolla voi paikata esimerkiksi matkan tai sairauden takia tekemättä jääneitä tehtäviä kymmenen pisteen edestä.

Ohjelmoinnin perusteiden pistelista löytyy osoitteesta http://www.cs.helsinki.fi/group/java/k16/pisteet/.

Kurssin kokeet

Ohjelmoinnin perusteet

Kurssilla oli sekä paperikoe että konekoe.

Ohjelmoinnin jatkokurssi

Kurssilla on sekä paperikoe että konekoe.

Paperikoe järjestetään maanantaina 9.5. klo 16:00 salissa A111.

Konekoe löytyy TMC:ssä erillisenä kurssina, jonka käyttämiseen löytyy ohjeet osoitteesta: https://docs.google.com/document/d/1sShlji_j47W1afxikcpprj6wmDzlqTLovQnWEYqwcbQ/edit?usp=sharing. Konekoekurssiin liittyy ensin yksi tehtävä, jonka palauttamalla saa koetehtävät käyttöön ja koeaika lähtee käyntiin. Konekokeen tekemiseen on yhteensä neljä tuntia, ja konekokeen voi tehdä omaan aikatauluun sopivana hetkenä perjantaihin 13.5. mennessä joko kotona tai tietojenkäsittelytieteen laitoksen koneilla (luokat DK107 ja DK108).

Huomaa, että saat käyttää konekokeen suorituksessa sekä kurssimateriaalia että nettiä, mutta vanhojen tehtävävastausten katsominen sekä avun pyytäminen missä tahansa muodossa on kokeen aikana kielletty. Et saa myöskään kertoa muille koekysymyksiä (tai vastauksia) ennen lauantaita 14.5.

Muuta?

Tervetuloa mukaan -- voit aloittaa ohjelmoinnin myös pelaamalla!