Helsingin yliopisto Tietojenkäsittelytieteen laitos
 

Tietojenkäsittelytieteen laitos

Tietoa laitoksesta:

 

58310102 Seminaari: Yhteistoiminnan luotettavuus ja riskit (3 op)

Vastuuhenkilä

Lea Kutvonen, D221

Ajankohtaista

Kokoontumisajat ja -paikka

Seminaarin alustava aikataulu on 19.01.-23.02. TI 14-16 C220, 16.03.-27.04. TI 14-16 C220 . Poikkeuksista sovitaan erikseen joko järjestäytymiskokouksessa, seminaari-istunnoissa tai sähkäpostilla.

Seminaariryhmä¤n jä¤rjestä¤ytymiskokouksen ohjelma 19.1. 2010

Kuvaus

Yritystenvälinen yhteistoiminta (enterprise interoperability) on moderni tutkimusalue, jonka tehtävänä on nitoa yhteen yritysten verkostuvasta liiketoiminnasta nousevat tietojenkäsittelylliset tarpeet ja tuottaa tietotekniikkaan pohjautuvia tukipalveluita. Näihin tukipalveluihin lukeutuvat niin yhteistoiminnan hallinta (collaboration management) kuin tuntumaton yhteentoimivuuskin (interoperability).

Yritystenvälisen yhteistoiminnan kuvitellaan usein edelleenkin koskevan raskaita yrityskeskeisiä menetemiä, joissa integroidaan tosistaan riippumattomiksi kasvaneita monoliittisia yritysjärjestelmiä, esimerkiksi yritysfuusion yhteydessä. Yritysjärjestemien integraatiota perinteisesti ajettiin mm. yrityksen palveluiden ja tukiprosessien automatisoinnilla (koska automatisoinnin uskotaan tehostavan toimintaa). Integraatioratkaisujen raskaus on merkittävästi johtunut siitä, että monoliittisten järjestelmien palvelu-, prosessi-, informaatio-, sovellus- ja sovellusalusta-aspektit eivät ole selkeästi jäsentyneitä. Erityisesti yrityksen ulkopuolelta käytettävissä olevien palveluiden ja asiakkaan roolin korostumattomuus on aiheuttanut ongelmia.

Nykyisin yritystenvälisen yhteistoiminnan tutkimuksen fokus on yritysten toisilleen tarjoamien palveluiden (business service) mielekkäässä käyttämisessä ja muodostuvien verkostojen toiminnan tukemisessa tietotekniikan keinoin. Yritystenvälisen yhteistoiminnan tutkimuksen tavoitteena on tukea liiketoiminnallisia innovaatioita, eli sellaisia arvoverkkoja (ja yritysrajat ylittäviä liiketoimintaprosesseja), jotka eivät ilman yhteistoimintaa tukevaa tietojenkäsittely- ja tietoliikenneteknologiaa olisi mahdollisia. Uudelta teknologialta edellytetään mm. universaalia ja tuntumatonta yhteistoiminnallisuuden hallintaa.

Laitoksella toimiva CINCO-tutkimusryhmä jakaa yhteentoimivuuden tasot seuraavasti:

CINCO-tutkimusryhmä jäsentää olennaiset yhteistoiminnan palvelut seuraaviin toimintoihin:

Näiden välineiden turvin kukin yritys voi valita avoimilta palvelumarkkinoilta toisten yritysten toteuttamia palveluita ja luoda monenvälisen yritysverkoston, joka toteuttaa asiakkaalle mielekkään palvelun yhteisien prosessien avulla.

Tämän seminaarin fokus on luottamuksenhallinnassa (trust management) ja sopimusneuvotteluissa (eContract negotiation) tarvittavan yrityskohtaisen päätäksenteon tuessa. Edellä hahmotellussa arkkitehtuurissa yksi keskeisimmistä haasteista on siinä, miten partnereiden palveluista ja partnereista valitaan luotettavat, kun yhteistoiminnasta ei välttämättä ole ennestään tuntemattoman partnerin kanssa omakohtaista kokemusta. Kuinka palvelun luotettavuutta voidaan arvioida? Kuinka voidaan arvioida yhteistoimintaan ryhtymisen riskejä? Miten dynaamisesti muuttuvassa ympäristässä päätäksentekoon tarvittava informaatio saadaan kerätyksi?

Seminaarissa tarkastellaan erilaisia ratkaisuja näihin haasteisiin: arkkitehtuureja, infrastruktuuripalveluita, arviointityäkaluja, päätäksentekojärjestelmiä ja mainejärjestelmiä. Ratkaisut kerätään alueen tuoreista ja nimekkäistä tutkimushankkeista. Ratkaisut myäs sijoitetaan kehykseen, joka luokittelee luottamuksen käsitettä mm. infrastruktuuriin luottamisen, partnereihin luottamisen ja luottavaisuuden dimensiot.

Seminaarin rakenne ja aihepiirit

Seminaarin aihepiirejä voivat olla mm. seuraavat:

Esitietovaatimukset

Opintoseminaari on osa maisterintutkinnon opintoja, joten osallistujilla tulee olla suoritettuna LuK-tutkinnon mukaiset opinnot. Seminaari on pä¤ä¤asiassa suunnattu ohjelmistojä¤rjestelmien sekä¤ hajautettujen jä¤rjestelmien ja tietoliikenteen linjojen opiskelijoille.

Seminaarin suoritusmuoto

Jokaiselta seminaariin osallistujalta odotetaan seuraavia suorituksia:

Lopuksi, katso myä¶s laitoksen seminaariohjetta.

Aikataulut, tyonjako ja materiaalit

Intranetissa