TIIVISTELMÄ

 

 

      PDA (Personal Digital Assistant) -laitteet ovat nykypäivää ja tulevat jatkossa saavuttamaan yhä suuremman roolin teknologisen kehityksen myötä. Tarve laitteille on olemassa: kommunikaation monipuolistaminen ja elämän helpottaminen.

 

      Kännykkää ja taskussa kulkevaa kämmentietokonetta voidan pitää PDA -laitteiden ensimmäisenä sukupolvena. Mukavuudenhalu tulee väistämättä viemään kohti yhtä mukana kannettavaa laitetta (tai jopa ihon alle istutettavaa systeemiä), joka vastaa mahdollisimman moneen eri tarpeeseen.

 

      PDA -laitteisto voidaan jakaa useaan eri kategoriaan: mukana kulkevat laitteet, kotona käytettävät laitteet, autossa sijaitsevat laitteet sekä yleiset ympäristössä sijaitsevat laitteet. On mahdollista, että kehitys vie kohti yhden laitteen kokonaisuutta. Toisaalta tuleva teknologia voi yhtä hyvin perustua laitteiden väliseen kommunikaatioon. Tällöin mukana kulkeva PDA -laite saa ja jakaa tarpeellista tietoa ympärillä sijaitsevien laitteiden sekä sensoreiden kanssa. Tätä ideaa kehitettäessä voidaan automatisoida useita erilaisia päivittäisiä rutiineja. Esim. kotoa lähdettäessä jääkaappi kertoo PDA-laitteeseen sisällöstään ja ehdottaa ostettavia tavaroita. Laite voi sitten antaa muistutuksen kantajalleen kun kauppa on lähellä tai työpäivä ohitse.

 

      Kännykän paikannusta on tutkittu ja tähän nojaten on kehitelty eräänä sovellusalueena palveluiden lokaalia tarjontaa. Tämä tarkoittaa siis sitä että ihmistä lähellä olevista palvelumahdollista kerrotaan automaattisesti. Jotta lokaali tarjonta olisi mahdollista, pitää ihmisen liikkuminen tiedostaa hyvinkin tarkasti. Kännykän paikannusta tarkemmin voidaan ihmisen liikettä seurata sensoreiden avulla.

 

      Sensoreiden sekä PDA -laitteiden käytännön sovelluksia on kehitelty ainakin valvontaan ja seurantaan liittyen. Reaalielämän esimerkkeinä voidaan mainita edistykselliset innovaatiot vanhusten palveluihin liittyen: PDA -laite voi muistuttaa lääkkeen ottamisesta, kertoa dementikolle missä mennään, ottaa yhteyden hälytyskeskukseen sairauskohtauksen sattuessa jne. Mitä sensoreihin tulee, niitä on käytetty jo iät ja ajat ihmisten sekä rakennelmien valvontaan: erilaiset infrapuna- sekä mikroaaltotunnistimet suojaavat paikkoja, jonne on rajoitettu pääsy. Viime aikoina yltynyt keskustelu valvontakameroista on jo saavuttanut lähes paranoidisia piirteitä. Siis ihmisten liikkeitä seuraa jo useat eri sensorit tavallisen arkipäivän aikana.

 

      Vaikka tähän mennessä laajin käyttö sensoreilla on ollut lähinnä valvonta, on sensoreita valjastettu myös koteihin ja yleisiin tiloihin helpottamaan tavallisen ihmisen elämää. Kotona sähköjärjestelmää voidaan valvoa tietokoneen avulla, joka pitää lämpötilan halutussa tasossa. Valoja ja varjostuksia voidaan vaihtaa annettujen ohjelmien mukaiseksi. Kaiken kukkuraksi ns. supernörtin Bill Gatesin kotona kerrotaan olevan järjestelmän joka kunkin kulkijan mukana olevan tunnistimen avulla näyttää seinillä sijaitsevissa tauluissa henkilön henkilökohtaisen mieltymyksen mukaisia kuvia!